Opazovalec

10. september 2021 | #GLASBA

Z odra koprske Taverne na oder Festivala Kanela v Avditoriju Portorož

VHS

Plakat za letošnji festival, vir: M. K. C. Kanela
Mini obalna turneja za neznane je uspela. Njen vrhunec v koprski Taverni na zadnji avgustovski dan je med starodavne oboke privabil kronološko mlade in tiste, ki mladost ohranjajo v srcu, predvsem pa tiste, ki jim slednje začne poskakovati in hitreje biti ob ritmih rock glasbe. Točno ob polnoči so prireditev obiskali tudi možje v modrem, a očitno je magično vzdušje prevzelo tudi njih, saj so nam dovolili mini podaljšek. Potem ko je pobudnik in glavni motor novoustanovljenega M. K. C. Kanela, ki je zaslužen za rock’n’roll popestritev tega poletja, Bogdan Sojič, razglasil izbrance, ki bodo nastopili na Festivalu Kanela, so Cona 40 lahko odigrali še slavnostni zaključek. Poleg njih sta si vstopnico za festivalski oder prislužili še skupini ParanoisE in One cupcake away.
Ob razglasitvi odločitve strokovne žirije (ne)natečaja za neznane skupine je Bogdan dejal, da so vsi trije izbranci ‘prfu…eni’ na svoj način. Logično, spodobi se, da na Festivalu Kanela nastopajo posebneži. Takšni so bili tudi obiskovalci nekdanjega lokala na portoroški plaži. Če si bil drugačen, si bil v Kaneli ‘in’. Takšni in drugačni, v Kaneli smo se vsi počutili, kot bi bili doma. Bila je čisto prava dnevna soba sredi Portoroža.

VHS

Na Festivalu Kanela bodo nastopili ParanoisE (na sliki), One cupcake away in Cona 40. Foto: Anže Zajc

Letošnji Festival Kanela bo potekal 11. 9. 2021 v Avditoriju Portorož

Festival Kanela je torej nekakšen časovni stroj, ki nas enkrat na leto popelje tja, kjer sta bila doma veselje in rock’n’roll. Prve potnike je srečno prepeljal v zadnjem letu pred korono, ko se je v dnevno sobo za dva večera spremenila portoroška plaža. Bogdan Sojič se je zaradi novih razmer odločil za njeno selitev v amfiteater Avditorija Portorož, obljublja pa zelo poseben večer. Na njem bodo od 18. ure dalje poleg treh izbrancev (ne)natečaja nastopili nova nadebudna pevka Špela Jezovšek – Stella, skupine Grafenberg und the alkotesters, Curbrigen, Pero Lovšin in Španski borci, posebno presenečenje pa bo nastop skupine Eskobars, ki bo tako obeležila 12. obletnico.Za konec večera bo že tradicionalno oder zasedel Kanela bar all stars band.

Posebna bo tudi scena koncerta, tako kot se za Kanelo spodobi.

“V sodelovanju z obalnimi umetniki in umetnicami bomo celoten prostor popestrili z umetniškimi deli, ogromna platna bomo izobesili tako na odru kot po samem amfiteatru. Dela bodo umetniki skupinsko ustvarjali skozi dan, tako da bomo imeli pravi umetniški ‘live act’. Kako bomo to izpeljali, saj gre za desetmetrske slike in več, pa si boste morali priti pogledat,” nam je navdušeno razložil Bogdan.

<
Vlog o dogajanju v Taverni, ki so ga ustvarili v skupini Cona 40. Vir: Cona 40

Sejem gramofonskih plošč in drugih nosilcev analognega zvoka

Tako na dan festivala, 11. 9., kot v nedeljo, 12. 9., bo od 10.00 do 18.00 v atriju Avditorija potekal še prvi obalni bolšji sejem prodajalcev in zbirateljev starih gramofonov, posebnih izdelkov ter avdio opreme, kot so gramofonske plošče, analogna hi-fi oprema, cd-ji, kasete …

“Sejmi gramofonskih plošč predstavljajo tudi srečanje in druženje ljubiteljev analognega zvoka. Na sejem lahko prinesete svoje gramofonske plošče in se dogovorite za morebitno menjavo. Če imate v kleti, na podstrešju ali kje drugje LP plošče, stare gramofone, HI-Fi opremo, kasetofone, ki bi se jih radi znebili, je to primeren dogodek za vas,” so zapisali organizatorji.

Vstopnine na sejem ne bo, za koncert pa boste odšteli 10 EUR v predprodaji in 15 EUR na dan dogodka (za študente 7 EUR). Z nakupom vstopnice boste podprli delovanje M. K. C. Kanela in pripomogli k temu, da bomo tudi v prihodnje priča tovrstnim glasbenim dogodkom. Vstopnice si lahko zagotovite tudi na strani Avditorija Portorož.

In še pomembno obvestilo! Na dogodku bo med 19.00 in 21.00 na voljo mobilna enota za testiranje, za vse tiste, ki nimajo časa ali možnosti testa opraviti prej. Za testiranje in takojšnje potrdilo boste odšteli najnižji možni znesek, še obljubljajo organizatorji.

Avtor: Nataša Fajon

Povezane vsebine: