Opazovalec

9. avgust 2021 | #GLASBA

M.K.C. Kanela predstavlja: vseobalna mini turneja neznanih

Cesare

Bogdan Sojič je začel novo zgodbo. Foto: M.K.C. Kanela promo

Nekoč je v Portorožu obstajalo nekakšno svobodno ozemlje, kjer smo bili pogosto priča ‘razpadu sistema’, a ta je imel vedno pozitivne stranske učinke, saj je bil na oblasti najboljši vladar, ki nas je vedno znal združiti – rock’n’roll! Na tem ozemlju je kraljevala Kanela, ki je bila veliko več kot lokal. Bila je prostor, kjer so se vse razlike v mnenjih, političnih nazorih, pogledih na svet, takšne in drugačne zamere, slabe novice … razblinile ob prvih zvokih z odra. Takrat smo namreč vsi, svetli, temni, majhni, veliki, revni, bogati, stari, mladi, bili na isti strani. Na strani rock’n’rolla.

Oktobra 2016, po simboličnem pogrebu, na katerem smo se poslovili od naše “dnevne sobe sredi Portoroža”, kot smo ji velikokrat rekli, je nekdo zapisal: “Kanela ni pokopana … Kanela je kultna blagovna znamka … Kjerkoli na obali bi jo Dragan postavil, bi živela naprej.”

Kanela piše novo zgodbo kot nevladna organizacija

Žal, Kanela še vedno čaka na novo osvobojeno ozemlje, kjer bi lahko znova pognala korenine, a da ne bi slučajno pomislili, da je kdo vrgel puško v koruzo! Ne, Bogdan Sojič, ki je zadnja leta počasi prevzemal rock’n’roll štafeto iz rok Dragana, njegovega in Kanelinega očeta, je medtem začel pisati novo zgodbo. Zgodbo z naslovom M.K.C. Kanela. Z imenom je želel združiti dva legendarna kluba na obali – koprski MKC z Markom Brecljem na čelu in portoroško Kanelo. Kluba, ki sta doživela enako usodo. Oba so uničili, porušili.

Po Bogdanovih besedah je glavno poslanstvo Mladinskega kulturnega centra Kanela podpora in promocija glasbene kulture, njihovo vodilo je namreč razvoj potencialov avtorjev na glasbenem področju. Vsi, ki se v društvo včlanijo, so deležni celostne podpore v obliki nastopov, snemanj in nudenja prostora za vaje. Prav tako društvo deluje kot založba, kjer glasbenik, najsi bo avtor ali izvajalec, dobi vse, kar potrebuje za realizacijo končnega izdelka. Seveda pa bo, tako kot v starih časih, tudi M.K.C. Kanela organiziral koncerte in druge prireditve.

“Mogoče bomo dobili primeren prostor za naše delovanje in podporo s strani občine. Mladina namreč potrebuje prostor, kjer lahko ustvarja, se druži in na zdrav način zabava,” je dejal vedno optimistično obarvan Bogdan.

Odprtje novega lokala, kot je bila Kanela, je v današnjih časih skorajda misija nemogoče, zato se je odločil njeno zgodbo nadaljevati v obliki nevladne organizacije in na tak način pripravljati dogodke ter nuditi podporo glasbenim ustvarjalcem.

“Kaj pa je bila Kanela drugega kot … V bistvu ni bila samo mladinski, temveč medgeneracijski kulturni center, ki je podpiral tako underground kot tudi mainstream artiste in tako nudil zavetje najrazličnejšim ustvarjalcem,” je o povezavi nove zgodbe s Kanelo dejal Bogdan.

Cesare

Prvi večer ta petek v Luciji, foto: M.K.C. Kanela promo

Ogromen odziv na glasbeni natečaj

In ravno te dni pod okriljem novega društva potekajo intenzivne priprave na izvedbo novega projekta, imenovanega prvi Obalni glasbeni natečaj Kanela. Ta se je zaključil danes, nanj pa se je prijavilo kar devetnajst skupin oziroma samostojnih izvajalcev, ki prihajajo z različnih koncev Slovenije. No, obala, seveda, prevladuje, a nič za to.

Glasbeni natečaj so zastavili tako, da se bodo še neuveljavljene skupine ali posamezni izvajalci predstavili z nastopi na manjših odrih v akustični izvedbi, kot tudi na malo večjih z električnimi inštrumenti. Na zaključnem koncertu v Kopru bodo izbrali tri, ki bodo nastopili na Festivalu Kanela, kjer bodo vsi trije dobili nagrado.

“Pravzaprav mi beseda ‘natečaj’ ni ravno všeč, ker ima pridih tekmovanja, zato smo zadevo zastavili tako, da se lahko prijavi kdorkoli, ki ustvarja in ni še nastopal pred javnostjo, vsaj ne v velikem obsegu koncertov, in mu tako omogočimo to izkušnjo. Prepričan sem namreč, da je odziv publike najboljše ogledalo za bend ali izvajalce. Prav tako mislim, da se z nastopi zares naučiš stvari, ki se jih v vadnici ne moreš. Predvsem vidiš, kje in kaj si,” je cilj vseobalne mini turneje neznanih, kot ji reče sam, pojasnil Bogdan.​

Za nastop na velikem odru Festivala Kanela in nato za glavne nagrade, ki prinašajo snemanje singla, videospota in fotoshooting, se bodo potegovali:

One cupcake away iz okolice Kopra, Smoking cactus iz Ljubljane, AnimaBando (Goran Jović, one man band), The Bullets z obale, Argo iz Izole, RocaRolo iz Ljubljane, Liquid Gasoline iz Kopra, Maks Koren iz Ljubljane, Nataša Lunaček iz Lucije, Nika Et Nejc iz Kočevja, Nubira iz Ljubljane, SemiPro iz Ankarana, Dead Crew iz Braslovč, The Riders z obale, Gaiardi z obale, The Chillers iz okolice Kopra, Para Noise iz Kopra, Le Fam z obale in Željko iz Kopra.

Prvi večer bo že ta petek, trinajsti petek v avgustu, v lokalu Tam kot zmeraj v Luciji, kjer M.K.C. Kanela v sodelovanju s Klubom študentov občine Piran pripravlja predstavitev vseh prijavljenih, pogostitev in predstavitev M.K.C. Kanele. Nanj vabijo tudi klube študentov drugih občin, da skupaj ustvarijo nekakšno ‘mikro Škisovo tržnico’, na kateri bodo študentje lahko igrali odbojko, se udeležili badminton turnirja ali drugih zabavnih iger in prejeli nagrade za sodelovanje. Ponosno tudi sporočajo, da so za otvoritveni žur uredili mobilno enoto za brezplačno testiranje. Pridete na dogodek, se brezplačno testirate in takoj dobite potrdilo.

Do danes so potrjena prizorišča še Blue bar Lucija, kjer bo potekal akustični večer, Rožni vrt v Portorožu s šminka večerom, travnik Epi centra v Luciji z rock’n’roll večerom in koprska Taverna z zaključnim koncertom.

Cesare

Septembra bo potekal drugi Festival Kanela. Foto: M.K.C. Kanela promo

Drugi Festival Kanela bo potekal v Avditoriju Portorož

Vrhunec večera v Taverni bo izbor treh izvajalcev, ki bodo nastopili na velikem odru amfiteatra Avditorija Portorož, kjer bo 11. septembra potekal Festival Kanela. Glavni kriteriji izbora bodo po Bogdanovih besedah izvirnost tako pri avtorskih skladbah kot priredbah, energija na odru in kakovost izvedbe, ocenjevali pa jih bodo člani in ustanovitelji društva, ki so tudi sicer glasbeniki.

“Zamisel je, da izberemo, s kom bomo v prihodnje delali kot založba. Na Festivalu Kanela bodo namreč vsi trije izbranci dobili snemanje singla v profesionalnem studiu, snemanje videospota ali fotoshooting pri naši založbi Kanela Bar Records,« je pojasnil Bogdan.

Festival Kanela se torej po premieri na portoroški plaži seli pod okrilje Avditorija, Bogdan pa obljublja poseben večer. Na njem bodo poleg treh izbrancev natečaja nastopili nova nadebudna pevka Špela Jezovšek – Stella, skupine Grafenberg und the alkotesters, Curbrigen, Pero Lovšin in Španski borci, posebno presenečenje pa bo nastop skupine Eskobars, ki bo tako obeležila 12. obletnico. Če ste mislili, da bend že nekaj let miruje, ste se očitno motili. Za konec večera bo že tradicionalno oder zasedel Kanela bar all stars band, ki bo med drugim zaigral tri skladbe z naslovom Kanela – od Janeza Bončine Benča, ki bo tudi gost, Bogdana Sojiča in skupine Pudding Fields. Tako na dan festivala kot v nedeljo bo v atriju Avditorija potekal še prvi obalni sejem gramofonskih plošč. Posebna bo tudi scena koncerta, tako kot se za Kanelo spodobi.

“V sodelovanju z obalnimi umetniki in umetnicami bomo celoten prostor popestrili z umetniškimi deli, ogromna platna bomo izobesili tako na odru kot po samem amfiteatru. Dela bodo umetniki skupinsko ustvarjali skozi dan, tako da bomo imeli pravi umetniški ‘live act’. Kako bomo to izpeljali, saj gre za desetmetrske slike in več, pa si boste morali priti pogledat,” nam je navdušeno razložil Bogdan.

Prostor je zradiran, a Kanela bo živela večno

V žalni knjigi na Kanelinem pogrebu je izstopal še en zapis, ki je ravno pravšnji za zaključek tega prispevka: “Prostor je zradiran, a Kanela bo živela večno!”

Avtor: Nataša Fajon