Opazovalec

30. avgust 2021 | #GLASBA

Finale prvega obalnega glasbenega natečaja Kanela

Cesare

ParanoiSe prihajajo iz Kopra. Foto: M.K.C. Kanela promo

Začelo se je sredi avgusta. Nekje na vrhuncu zadnjega vročinskega vala tega poletja. Ko sem izstopila iz avta, sem zaslišala glasbo. Živo glasbo. Rock glasbo. Najbrž prihaja od Tam kot zmeraj, sem pomislila. In res, samo zvoku je bilo treba slediti in hitro si pristal med znanimi ljudmi, razposajenimi ljudmi, ljudmi, ki so uživali v glasbi. Glasbi, s katero so njihova ušesa razvajali mladi iz benda One cupcake away, enega izmed udeležencev prvega Obalnega natečaja za neznane Kanela, ki so ravno takrat zasedli oder.

Nadaljevanje poslanstva nekdanjega Kanela bara

V resnici se je vse skupaj začelo v nekih drugih časih, ki se jih nekateri skorajda ne spomnijo več, drugi pa se jih niti ne morejo, ker jih takrat sploh še ni bilo. Ti, slednji, so zanjo izvedeli kasneje, ko se je v njih prebudil nemiren duh, ki jih je prepričal, naj v roke vzamejo kitaro, sedejo za bobne ali se postavijo za mikrofon in obljubijo zvestobo rock’n’rollu. V nekdanjem baru tik ob portoroški plaži je namreč vsako leto potekal zaključni koncert rock in jazz razreda koprske glasbene šole. Oder so takrat zasedli mladi glasbeniki, med publiko pa so zanje navijali njihovi starši, stari starši, bratje in sestre, prijatelji in drugi podporniki. Vsi smo jih občudovali. Ker so kljub tremi igrali samozavestno, predvsem pa s tisto pristno strastjo, ki loči dobrega glasbenika od slabega. Vsi so jo imeli. Od tistih, ki so se že takrat razmetavali po celem odru, samozavestno vihteli kitare ali bobnarske palčke, pokončno stali za mikrofonom, ko so se vanj drli na ves glas, do tistih še malce sramežljivih, ki so se skrivali nekje v ozadju, ker niso bili čisto prepričani, ali so tisti komad res dovolj zvadili. To so bili res posebni večeri. Mladi so na Kanelinem odru nastopali tudi sicer. Ker so, seveda, imeli svoje bende. Nekateri tudi več njih. Nekateri so igrali v kar treh zasedbah in so na začetku špila stopili na oder, sedli za bobne, recimo, in ostali tam do konca.

Cesare

Prav tako iz Kopra so tudi Cona 40. Foto: M.K.C. Kanela promo

Mini obalna turneja neznanih

Mladi nadebudneži so zdaj sicer še vedno mladi, a leta, ki so vmes minila, so tisto enko na prvem mestu njihove starosti spremenila v dvojko. Da, tisti najstniki s Kanelinega odra so medtem odrasli, njihove veščine igranja in nastopanja so se drastično izboljšale, nekateri so se celo iz sramežljivih dečkov prelevili v divje in zgovorne mladeniče.

Na treh večerih t.i. mini obalne turneje neznanih so se predstavile različne zasedbe, ki igrajo različne zvrsti rocka. Premiernemu večeru v lucijskem Tam kot zmeraj je sledil drugi večer v Blue baru nedaleč stran, kjer so se udeleženci predstavili v akustični preobleki, tretji, portoroški večer pa je odprl vrata njihovi ustvarjalnosti, saj so morali pred publiko zaigrati – kar nekaj njih prvič – svoje avtorske komade. Četrti večer, ki bi bil posvečen rock zabavi, je, žal, odpadel, tako da nas čaka samo še zadnji, finalni večer, na katerem bosta publika in žirija M. K. C. Kanela, ki je glavni organizator natečaja, izbrali tri udeležence, ki bodo poleg nagrade dobili vstopnico za nastop na velikem odru amfiteatra Avditorija Portorož, kjer se bo 11. septembra zgodil drugi Kanela festival.

Cesare

Le Fam so se predstavili v angleškem in slovenskem jeziku. Foto: M.K.C. Kanela promo

In kdo bo torej zagrel oder pred starimi glasbenimi mački, kot so Pero Lovšin in Španski borci? Po odzivu publike sodeč imajo največ možnosti … Ha, ste mislili! Nič še ni odločeno. Žirija bo imela težko delo. Publika prav tako. Vsi nastopajoči so se namreč odrezali vsaj zelo dobro. Tako najmlajši Maks Koren, ki se je na nastope vozil iz Ljubljane, romantičen Željko Šinkovec iz Kopra, kot tudi malce zrelejši Semi Pro iz Ankarana, navihani One cupcake away, Rocka Rolla iz Ljubljane, duet iz Kočevja Nika et Nejc, The Chillers in Le Fam iz okolice Kopra ter divji Koprčani Cona 40 in ParanoisE.

Cesare

Nihče ne ve, od kod ime One cupcake away. Foto: M.K.C. Kanela promo

V Taverni bodo izbrali tri finaliste

Vabljeni torej na finale prvega Obalnega natečaja Kanela, ki po besedah Bogdana Sojiča, srčnega mladeniča, ki nadaljuje poslanstvo nekdanjega Kanela bara, kjer je veliko glasbenikov naredilo prve korake na odru, ni čisto pravi natečaj, saj bodo nagrajeni vsi trije finalisti, njegovo bistvo pa je nastop pred publiko, ki nastopajočim ponuja najboljše zrcalo. Finalni večer se bo zgodil jutri, v torek, 31. avgusta 2021, v Taverni Koper, z začetkom ob 19. uri.

Avtor: Nataša Fajon