Opazovalec

20. april 2022 | #GLASBA

V Libertasu vas pričakuje razstava Rock Istra

Cesare

razstava v skladišču Libertas, foto: Nataša Fajon

Rock je na Primorskem doma že od nekdaj. Če si kdo zaželi doživeti pravo glasbeno poslastico, katere rdeča nit so električne kitare in trši ritmi, brez pomisleka zavije na primorski konec, saj ve, da bodo tu vse njegove želje po tovrstnem razvajanju ušes in divjega duha padle na plodna tla.

Lahko bi rekli, da se rock na Primorskem prenaša iz roda v rod, skoraj tako kot ljudska beseda,kar dokazujejo številni mladi, ki kljub nezavidljivim časom pridno vadijo in ustvarjajo glasbo. No, družbena nenaklonjenost je tako rekoč stalna spremljevalka rock glasbe, saj so se z njo spoprijemali že več kot pol stoletja nazaj, tam nekje sredi petdesetih, ko so v Istri vzniknile prve rock skupine. Da je rock nedvomno pustil neizbrisen pečat na obalni glasbeni sceni, lahko od 12. marca spoznamo na razstavi Rock Istra 1965-2000, ki nas popelje na sprehod skozi različna obdobja ustvarjanja, zaznamovanega s tovrstnimi ritmi.

Po Tomosu v nekdanjem skladišču soli postavili razstavo o rocku

Po besedah Vesne Pajič, ki je s pomočjo sodelavcev zasnovala razstavo v nekdanjem skladišču soli Libertas, se je zamisel zanjo porodila po zaslugi Pirančana Slobodana Simiča, ki je nekaj let nazaj izdal knjigo Piranski Bitlesi, v kateri pripoveduje o tem, kako je rock zaznamoval generacije Pirančanov in kraj sam. Po izidu je svoje raziskovanje razširil izven domačega kraja in tako opravil za Pirančana kar dolgo pot vse do Kopra, kjer je Vesni zaupal svoj predlog, da bi ga razglasili za mesto rocka.

‘Ravno v času njegove pobude smo v Libertasu gostili zelo odmevno razstavo TOMOS in rock se nam je zdela dobra tematika za novo, ki bi na poljuden način in s tematiko, ki je bližje širšemu krogu prebivalcev, približali del naše zgodovine,’ je dejala kustosinja.

Pri snovanju razstave sta ji najbolj pomagala Drago Mislej Mef in Andrea F, ki ju je označila za pravi enciklopediji, v veliko pomoč pa so ji bili tudi številni članki v Primorskih novicah in portal Muzikobala. S posameznimi člani bendov je opravila tudi več intervjujev.

‘Predvsem pa sem se osredotočala na glasbo. Mislim, da mi je uspelo preposlušati večino albumov, ki so bili izdani v tem obdobju. Nekatere celo večkrat,’ nam je zaupala Vesna Pajič.

Cesare

Razstavo je skupaj s sodelavci postavila Vesna Pajič. Foto: Nataša Fajon

Na razstavi spoznamo 24 izvajalcev

Na razstavi je predstavljenih 24 izvajalcev, ki so delovali v slovenski Istri in so v obdobju med 1965 in 2000 izdali svoj album. Tako lahko podrobneje spoznamo skupine Kameleoni, Faraoni, Bumerang, Labirint, Platana, Prizma, Deseti brat, Delirium, Idiogen, Karamela, Zebra imago, Bazar, Plexus solaris, Salem, No Limits, Spirits, Revolver, VBS, Halo, Pudding fields, 3 Bote, Zmelkoow in legendi, kot sta nedavno preminuli Marko Brecelj in še vedno aktiven Stane Bakan.

Poleg naše sogovornice, ki je poskrbela za muzeološko zasnovo koncepta razstave, je ta, kot je poudarila sama, plod zavzetega truda več ljudi, brez katerih je ne bi bilo moč ustvariti. Pod grafično podobo se podpisuje Saša Kuder, za prevode sta poskrbela Andrej Bertok in Nina Kasal, pri zbiranju gradiva so sodelovali Danijel Božič, Matjaž Derin, Andrea F, Fulvio Lacovich, Drago Mislej Mef, Arijana Markučič Brecelj, Gorast Radojević, Mario Steffè, med soustvarjalce so se zapisali še Tia Avsec, Deni Bordon, Gregor Gregorčič Pezdirec, Rok Pahor, fotografije pa so prispevali Jaka Jeraša, Aleš Rosa in Maja Pertič Gombač.

V Libertasu je postavljen tudi oder, ki so ga na otvoritvenem večeru zagreli fantje iz skupine Karamela, kot je povedala Vesna Pajič, pa bo glasba v živo razstavo spremljala tudi v prihodnje. Ta ne bo zazrta samo v zgodovino rock ustvarjanja, temveč bo pogledovala tudi v prihodnost. K sodelovanju smo namreč povabili tudi rockerske ustvarjalce, ki delujejo v Istri. Četrtki v skladišču bodo zagotovo za odtenek glasnejši,’ je izpostavila.

Cesare

Foto: Razstava Rock Istra, foto: Nataša Fajon

Sodelujejo lahko tudi obiskovalci

K sodelovanju pri oblikovanju razstave so povabili tudi obiskovalce.

‘Še vedno je namreč aktualen poziv, da lahko posamezni izvajalci oziroma občudovalci pošljejo svoje rockerske utrinke s pripisom letnice in izvajalca, ki jih bomo umestili na razstavo. Rock utrinke Istre zbiramo na naslovu rockistra1965200@gmail.com,’ je pojasnila.

V tem participativnem delu so že predstavljeni Le Catene, Demoni, Maraton, Frišni kalamari, Night jump, Lara Baruca in Sensation, organizatorji pa pričakujejo, da jih bo kmalu še veliko več.

Izpopolnjeno gradivo bo svoj prostor dobilo v katalogu, ki ga bodo izdali ob zaključku razstave, saj bo ta poleg 24 izvajalcev, ki so na njej predstavljeni, vseboval tudi utrinke, ki jih bo prispevala povabljena javnost.

‘Upam, da bomo tako lahko do izteka razstave obeležili tudi vse tiste izvajalce, ki so ustvarjali rockersko zgodovino Istre, pa niso izdali albuma,’ nam je še zaupala kustosinja.

Razstava vas bo zaobjela celostno, saj je zasnovana tako, da okupira več čutov. Najprej boste lahko prebirali osnovne podatke o skupinah, nato pa uživali v njihovi glasbi, si ogledali kakšen videospot in za poslastico še izvirne in reproducirane eksponate. Libertas lahko obiščete vse do 12. maja med 17.00 in 20.00 ob sredah, četrtkih, petkih in sobotah.

Avtor: Nataša Fajon

Povezane vsebine: