Opazovalec

20. april 2022 | #DEDIŠČINA

Tartini 330

Cesare

Koordinator programa projekta Tartini 330. Foto: osebni arhiv

Ob 330. obletnici rojstva slavnega skladatelja in violinista, rojenega v Piranu leta 1692, je Vlada Republike Slovenije leto 2022 razglasila za Tartinijevo leto. Da se v Piranu obeležuje nekaj pomembnega, so v začetku leta sporočali avtobusi mestnega prometa, ki so bili »oblečeni« v grafično podobo projekta, ki je bil izbran na javnem natečaju leta 2020 in ga je oblikoval Gašper Štern iz ljubljanskega AV studia.

Projekt Tartini 330 ima korenine v projektu Tartini 250, katerega naloga je bila obeležitev 250. obletnice smrti slavnega Pirančana. Skupni imenovalec obeh je povezovanje, uspeh in odmevnost projektov pa sta bili v skrbnem načrtovanju celostne podobe, promocije, od skupne predstavitvene tiskovne konference do objave programa na spletnih straneh partnerjev projekta ter usklajenega trženja na številnih prizoriščih.

Vrhunski večeri klasične glasbe

Podpora vseh štirih obalnih občin je pokazala, da je možno izvesti organizacijsko zahtevne skupne projekte, s ciljem ponudbe odličnih kulturnih vsebin za občinstvo Ankarana, Kopra, Izole in Pirana ter širše.

Tartini 330 nadaljuje na valovih sinergij izpred dveh let s še raznovrstnejšim in bogatejšim programom in z večjo programsko podporo Mestne občine Koper ter Občin Izola in Ankaran, ki so za projekt prispevali 9 dogodkov, od koncertov do razstav. Programska hrbtenica projekta so vrhunski večeri klasične glasbe. Po otvoritvenem koncertu tržaškega orkestra Busoni s solistom Salvatorejem Accardom v portoroškem Avditoriju na dan Tartinijeve smrti, 26. februarja, smo na dan rojstva velikega Pirančana, v petek, 8.aprila, na odru Gledališča Tartini bili priča vrhunski izvedbi francoske violinistke armenskih korenin Chouchane Siranossian, ki se uvršča med največje virtuoze mednarodne baročne scene. Spremljal jo je italijanski Beneški baročni orkester, ki od svoje ustanovitve leta 1997 velja za enega najodličnejših sestavov, ki se posvečajo izvajanju koncertne in operne glasbe 17. in 18. stoletja na historičnih glasbilih. Srečanje s Tartinijevo rojstno hišo in maestrovo violino, ki jo hrani piranski Pomorski muzej, je v Švici živečo violinistko Chouchane Siranossian tako prevzelo, da se je odločila ves koncertni program izvesti na originalni violini iz Amatijeve bolonjske delavnice. Edino Tartinijevo violino, ki se je ohranila pri nas, redno igra in vzdržuje njeno odrsko kondicijo violinist Zdravko Pleše.

Cesare

Logo projekta Tartini 330, foto: AV studio

Iz letošnje evropske prestolnice kulture prihaja k nam »čudežni deček« Stefan Milenković, v spremstvu komornega orkestra Camerata Academica, ki deluje pod okriljem umetniške akademije v Novem Sadu. Po nastopu na tržaškem glasbenem konservatoriju Giuseppeja Tartinija, ki je eden od 42 partnerjev projekta Tartini 330, se bodo našemu občinstvu predstavili v nedeljo, 5. junija, ob 21.uri v portoroškem Avditoriju.

Avditorij Portorož, ki je med vidnejšimi partnerji projekta, prispeva poleg prizorišč v svojem upravljanju ter tehnično podporo tudi 7 koncertov v sklopu tradicionalnih, že triinštiridesetih po vrsti, Piranskih glasbenih večerov, vsak četrtek med 23. junijem in 4. avgustom.

Cesare

Tartinijev spomenik sredi Pirana, foto: Nataša Fajon

Tartinijevo leto se bo zaključilo konec decembra

Tartinijev trg bo 24. junija prizorišče koncerta ob dnevu državnosti. Nastopil bo Orkester Slovenske filharmonije z italijansko glasbenico Anno Tifu, eno vodilnih violinistk svoje generacije.

Tradicionalni koncert v spomin na postavitev Tartinijevega spomenika na osrednjem piranskem trgu leta 1896 bo v amfiteatru Avditorija Portorož. Alessandro Quarta in rimski filharmoniki se po lanskem uspešnem nastopu na portoroški oder vračajo 2. avgusta ob 21. uri.

Na odrih Pirana in Kopra se bo med 18. avgustom in 5. septembrom 330. obletnici Tartinijevega rojstva poklonil tudi 21.Tartini festival. Po objavi festivalskega programa bo skupno število vsebin v projektu Tartini 330 preseglo 80 dogodkov.

Svečani zaključek Tartinijevega leta je predviden 30. decembra, ko bo čas za tehten razmislek, kako naprej.

Tako obsežnega programa ne bi bilo možno izpeljati brez finančne pomoči Občine Piran, Generalnega konzulata Republike Italije v Kopru, Luke Koper, Italijanske Unije, Skupnosti Italijanov Giuseppe Tartini ter Samoupravne skupnosti italijanske narodnosti Piran. Tartini 330 po obsegu programa presega projektu namenjena sredstva in še vedno temelji na veliki količini neplačanega dela zanesenjakov, bogastvo in raznovrstnost programa pa temelji na vsebinah, ki jih številne institucije prispevajo s preusmeritvijo sredstev in vsebin iz lastnih letnih programov. Okrogle obletnice so dobrodošle, a resni projekti zahtevajo strategijo in zagotovljeno financiranje ter ljudi, ki bodo snovali kulturne vsebine ter jih udejanjali. Samo tako lahko prispevamo k ohranjanju Tartinijeve glasbene zapuščine, ki ponuja številne trenutno še neizkoriščene izzive in priložnosti. Tartini je blagovna znamka, ki je prepoznavna v svetovnem merilu in odpira številne razvojne možnosti.

Tartini je naša skupna dediščina, življenje in delo »maestra« narodov ponuja neizčrpen navdih z njegovo piransko rojstno hišo, vilo v Strunjanu, družinskim grobom v cerkvi sv. Frančiška in plemiškim kolegijem v Kopru, ki ga je obiskoval, ki so odlične kulise za kulturne dogodke ter prvovrsten razpršen muzej, ki bi lahko naše kraje uvrstil na pomemben kulturni zemljevid, ki skozi celo leto ponuja odlične glasbene dogodke in privablja zahtevnejšo publiko in goste.

Avtor: Dragan Klarica, avtor koncepta in vodja projektov Tartini 250 in Tartini 330

Povezane vsebine: