Opazovalec

7. september 2021 | #DOBRODELNOST

Šest milijonov ladjic: spomin na preteklost in rešitev za prihodnost

Cesare

Ladjice so že izdelovali v šolskem letu 2013/14. Foto: FB profil SEM

Poletja, vsaj tistega brezskrbnega in vročega, ni več, začela se je šola, konec je dopustov, prihajajo hladnejši dnevi, ko bomo zagotovo več časa preživeli doma. Če še ne veste, kaj boste takrat počeli, imajo na drugem koncu Slovenije zelo dobro rešitev, ki vas bo prijetno zaposlila, za piko na i pa boste postali del dobrodelne akcije in priskočili na pomoč tistim, ki preživljajo težke trenutke.

Akcija izdelovanja papirnatih ladjic

Saj se še spomnite, kako smo v otroških letih iz papirja izdelovali aviončke in ladjice? No, slednje igrajo glavno vlogo v akciji, h kateri je minuli mesec pozval profesor zgodovine na Srednji ekonomski šoli Maribor in eden največjih humanitarcev, ki neutrudno poganja motor društva UP-ornik, Boris Krabonja.

Začetek akcije sicer sega v šolsko leto 2013/14, ko so dijaki in profesorji mariborske šole zasnovali projekt z naslovom Šest milijonov ladjic za drugačno otroštvo, s katerim so želeli vrniti srce in dušo žrtvam holokavsta. Za vsako žrtev ena ladjica. V pol leta jim je uspelo izdelati 2,8 milijona ladjic, ki so jih najprej razstavili v stari mariborski vojašnici, poimenovani “Klinika za zdravljenje faušije”, nato pa izkupiček od prodaje starega papirja namenili otrokom v Indiji. In čeprav so prispeli le do polovice zastavljenega cilja, je šolski projekt presegel vse rekorde, saj je povezal dijake in profesorje iz kar 160 ustanov iz Slovenije, Hrvaške, Srbije, Avstrije, Nemčije in Azerbajdžana.

Cesare

Instalacija iz ladjic v nekdanji mariborski vojašnici, foto: FB profil SEM

Za vsako žrtev ena ladjica

20. avgusta letos je Boris Krabonja na svojem Facebook profilu obelodanil, da daje akciji še eno priložnost, saj si močno želi vsem pokazati, kaj pomeni številka šest milijonov.

Priljubljeni profesor zgodovine je namreč svojim dijakom vsako leto pripravil ekskurzijo v eno najbolj okrutnih taborišč 2. svetovne vojne, v Auschwitz – Birkenau. Kot nam je dejal, sta nekega dne po ekskurziji s sodelavko pila kavo, ko ga je ta vprašala, če si lahko predstavlja šest milijonov fižolčkov na enem kupčku.

“Moj odgovor je bil, seveda, ne. V avtu na poti domov se mi je porodila ideja o papirnatih ladjicah, ki so v mojih očeh simbol rešitve,” je pojasnil.

Po njegovih besedah akcija v sebi združuje spomin na nepotrebne žrtve, aktualne žrtve človeške ignorance in dejstvo, da se nikoli ne naučimo zgodovine dovolj, da bi človek bil res Človek.

Cesare

Muzej v Auschwitzu s predmeti nekdanjih taboriščnikov, foto: FB profil SEM

Ladjice zbirajo do 9. maja

V manj kot mesecu dni je v Maribor priromalo več kot štiri tisoč ladjic.

“4394 ladjic, kar je veliko, saj se je šolsko leto šele začelo. Prišle so s Primorske, Gorenjske in, jasno, večina iz Maribora,” nam je zaupal Boris.

Ladjice bodo skrbno zbirali do 9. maja 2022, potem pa iz njih ustvarili veliko umetniško instalacijo.

“Instalacija v spomin na ljudi iz preteklosti bo simbolizirala geslo ‘Človek človeku’. Seveda bomo ob tem pripravili veliko kulturno prireditev za vse vas in nas,” je pojasnil profesor.

To še ni vse. Ladjice bodo čisto zares rešilne, saj bodo društvu UP-ornik prinesle čisto pravi denar.

“Prodali jih bomo podjetju Surovina, denar pa uporabili za socialno šibke ljudi,” je še dejal Boris Krabonja.

Pri izdelavi lahko uporabite kakršenkoli papir (odpadni), ustvarjene ladjice spravite v vrečko, škatlo ali jih kako drugače zložite, preštejete, število napišete na papir in pošljete, prinesete, skratka, dostavite na naslov: Srednja ekonomska šola in gimnazija Maribor, Trg Borisa Kidriča 3, 2000 Maribor.

Naj se ustvarjanje torej prične. Da bo umetniško instalacijo krasilo čim več ladjic. Da bo vsaka žrtev človeške zlobe dobila svojo. Da bo na račun društva UP-ornik kapnilo čim več denarja, s katerim bodo plačali čim več položnic tistim, ki jih sami ne morejo.

Avtor: Nataša Fajon

Povezane vsebine: