Opazovalec

6. junij 2022 | #LJUDJE

Izjemna zgodba Alenke Artnik osvaja svet

Alenka

Foto: Alex st. Jean

So zgodbe, ki presunejo svet. So ljudje, o katerih glas seže tako daleč, da se njihova zgodba znajde v medijih po vsem svetu. Ob koncu minulega leta je ena izmed njih dobila prav posebno spletno stran, ki si je s svojo izvirnostjo prislužila kar tri nominacije za vodilno mednarodno nagrado Webby awards, namenjeno internetni odličnosti, in osvojila naziv najboljše športne spletne strani leta.

Spletno stran so ustvarili pri Long Lead, studiu, ki se posveča iskanju, financiranju, produkciji in objavi izvirnih, poglobljenih novinarskih prispevkov, zgodbo je napisal pisatelj in izkušen novinar Xan Rice, ki je pisal za medije, kot so New Yorker, The Guardian, The Atlantic, fotografije pa je prispeval Daan Verhoeven.

Se sprašujete, komu je pripadla čast glavne vloge v zgodbi? Morda vam to razkrije njen naslov, ki se glasi The depths she’ll reach, kar v dobesednem prevodu pomeni ‘globine, ki jih bo dosegla’. Da, na spletni strani On just one breath lahko preberete naravnost izjemno življenjsko zgodbo Koprčanke Alenke Artnik, ki je v kratkem času resnično osvojila neverjetne globine. In medtem ko je bila nekdaj ta beseda prispodoba za njeno utapljanje v težkih preizkušnjah, je danes sinonim za njene zmage. Zmage v športu, ki jo je povsem prevzel, in zmage v življenju, nad katerim je skoraj obupala, danes pa se ga veseli vsak dan znova.

‘Obupana nad življenjem je Alenka Artnik slonela na ograji nekega mostu in razmišljala, kako bi bilo, ko bi vse skupaj končala. Deset let kasneje jo vsi poznajo kot najboljšo potapljačico na svetu, ki jo vsak rekordni potop naredi še močnejšo. Ženska, ki je premagala težke življenjske preizkušnje, da bi premikala meje mogočega,’ preberemo na začetku oziroma vrhu strani. Ko smo še nad morsko gladino. Ko še lahko vdihnemo vase zrak. Nato se začnemo spuščati v globine in z vsakim doseženim ‘mejnikom’ spoznamo poglavje več o naši morski deklici, ki se je naučila sprejemati tako bolečino kot strahove in se tam v globinah, kjer sta tema in neznano, počuti kot doma. Poleg teme sta namreč tam tudi tišina in spokojnost, ki jo preplavita kljub odsotnosti zraka in jo v določenem trenutku poženeta kvišku, nazaj nad gladino, po globok vdih in praznovanje nove zmage.

Alenka

Foto: Alex st. Jean

Xan Rice je napisal že mnogo izjemnih zgodb. Kot nam je zaupal, je o Alenki bral v časopisu Washington Post, bilo je okrog novembra 2020, potem ko je dosegla svetovni rekord. To je sicer bil neverjeten dosežek v športnem svetu, a izkušenemu novinarju ni ušlo, da se za tem skriva nekaj več.

‘Da je premagala težko obdobje v svojem življenju, preden je prišla tja, kjer je danes. Zdelo se mi je, da je treba poleg zanimive športne poudariti tudi močno človeško zgodbo. Ko sem prebral nekaj intervjujev z njo v slovenskem tisku, sem vedel, da želim tudi sam napisati zgodbo o njej,’ nam je zaupal.

Ravno v tistem času so v ZDA ustanavljali nov medijski start-up Long Lead in eden od ustanoviteljev ga je povprašal, če ima v rokavu kakšno zamisel za zgodbo.

‘Predstavil sem mu Alenkino. Takoj so jo pograbili. Sam sem jo potem napisal, nato pa je ekipa v ZDA dodala vse videoposnetke, slike in ustvarila spletno stran,’ je pojasnil Rice.

Na čelu ameriške ekipe je bil urednik John Patrick Pullen, ki priznava, da si niso povsem predstavljali, kako naj se lotijo projekta, vedeli pa so, da se ga morajo.

‘Ko ti nekdo pove takšno zgodbo, te ta preganja … Nismo mogli zavrniti možnosti, da bi Alenkino zgodbo poslali v svet,’ je pojasnil.

Cesare

Foto: Laura Babahekian

Po njegovih besedah je namreč novinarstvo na spletu v veliki meri stranski produkt starih tiskanih publikacij, ki svoje izdelke prenašajo na splet.

‘Poglejte, kaj se objavlja … Vse je usmerjeno v množično produkcijo zgodb, ne pa v ustvarjanje individualnih in prijemov, ki jih te terjajo. Zamislili smo si, da nekaj v digitalnem svetu tako običajnega, kot je navpični drsnik, uporabimo kot metaforo za potapljaško izkušnjo. Ko smo si koncept naslikali v mislih, smo bili prepričani, da je to pravi način za predstavitev Alenkine zgodbe,’ je povedal o nastanku spletne strani On just one breath.

Med spoznavanjem Alenke se torej najprej skupaj z njo potapljamo v temačne globine, v katere jo je večkrat, prevečkrat potopilo življenje, nato pa skupaj z njo zadržujemo dih, ko se zdi, da postaja z vsakim metrom morske globine svobodnejša.

Xan Rice nam zgodbo pripoveduje s preskakovanjem iz sedanjosti v preteklost, brez olepševanj, a z veliko subtilnostjo prikaže tragiko Alenkinega tavanja od poskusov preživetja vsakič, ko jo usoda izziva s hudo preizkušnjo, do nemoči, ki ji vedno glasneje šepeta, da ne zmore več, da se lahko neha boriti …

‘Ko se lotim obsežnih zgodb, se vedno držim načela, da moram s svojim pisanjem pritegniti bralce, jih popeljati na popotovanje, jim povedati nekaj novega. Tudi pri Alenki je bilo tako, je pa njena zgodba imela dodaten pridih življenjskosti … Premagovanje težav, iskanje smisla v življenju … To je nekaj, s čimer se lahko vsi poistovetimo,’ je dejal izkušeni pisec.

Cesare

Foto: Laura Babahekian

V času pisanja se je Rice večkrat srečal z Alenko, obiskal jo je na njenem domu v Franciji, na Bahamih, slišala sta se tudi po telefonu, ko je trenirala v Hondurasu. Kot je izpostavil, je imel pri ustvarjanju povsem proste roke, zato je lahko pisal tako, kot je sam želel.

‘Izbral sem preprost, romaneskni slog, s katerim sem skušal zgodbo povedati skozi Alenkine oči,’ je pojasnil.

Tudi nanj je naredila velik vtis, je priznal. S svojo toplino, prijaznostjo, odprtostjo. Slednja ga je še posebej presenetila.

‘Kot pisatelju mi je bilo zelo nenavadno naleteti na nekoga, ki se je pripravljen tako odpreti, spregovoriti odkrito tudi o boleči družinski zgodovini. Alenka je izjemna osebnost, kot športnica, seveda, še bolj pa kot človek. Saj vidite, kako jo cenijo in občudujejo v potapljaškem svetu,’ je o svoji izkušnji z Alenko dejal Rice.

Spletna stran z zgodbo Alenke Artnik je v letošnjem letu prejela dve priznanji. Na prestižnem tekmovanju Webby Awards so jo izbrali za najboljšo športno spletno stran, na ADC Awards, ki velja za najstarejšo nagrado za najbolj kreativne pristope v oglaševanju in oblikovanju, pa je prejela nagrado za dizajn. Pri Long Leadu so ju sprejeli z navdušenjem in odgovornostjo.

‘To je izjemna potrditev naših prizadevanj. Eno je nekaj ustvariti, čisto nekaj drugega pa, ko to sprejmejo in nagradijo bralci in oblikovalci. Komaj čakamo, da v svet pospremimo še več odličnega novinarstva, v kakršni koli obliki,’ je še dejal urednik John Patrick Pullen.

Alenka je z enim samim vdihom na novo definirala meje človeške zmogljivosti. Nazadnje je to mejo postavila pri 122 metrih, s čimer se hitro, zelo hitro približuje svetovnemu rekordu moških kolegov. Najbrž gre samo za vprašanje časa, kdaj ga bo podrla. Sploh, ker ji doseganje rekordov in zmage na tekmovanjih ne pomenijo vodilnega gonila pri potapljanju.

Avtor: Nataša Fajon

Povezane vsebine: