Opazovalec

29. september 2022 | #MLADI

Ali je na prvem mestu šola ali zabava na telefonih?

Alenka

Foto: Pixabay

Začetek šolskega leta je priložnost, ko lahko starši lahko po načelu “bolje preprečiti kot zdraviti” pravočasno preventivno ukrepajo, da bo šolsko leto manj stresno zanje in za otroke. Gre za vprašanje otrokove uporabe digitalnih tehnologij (pametni telefon, računalnik, tablica, igralna konzola, digitalna televizija) na račun šolskih in obšolskih obveznosti, ki so najpogosteje prizadete zaradi prekomerne uporabe omenjenih naprav.

Strokovnjaki iz Logout-a v Izoli opažajo, da se čas uporabe digitalnih tehnologij pri otrocih in mladih povečuje, kar neposredno krajša čas za šolske in obšolske obveznosti, druženje v živo, gibanje in zdrav življenjski slog. Brez spremljanja staršev in nadzora pri uporabi digitalnih tehnologij lahko otroci postanejo prekomerni uporabniki ali celo zasvojeni z družbenimi omrežji ali video igrami, kar v njihova življenja prinese številne dodatne izzive in težave.

Zakaj bi čakali, da se težave poglobijo, če lahko te pravočasno preprečimo in se jim izognemo z dogovori o uporabi naprav na samem začetku šolskega leta. Zato v pomoč družini, staršem in drugim v brezplačnem programu Preventivna pomoč družini nudijo informiranje in svetovanje ter pomoč pri oblikovanju družinskih dogovorov o uporabi digitalnih tehnologij. Pri tem vključene seznanijo s Smernicami za uporabo zaslonov pri otrocih in mladostnikih, ki so jih razvili v sodelovanju s slovenskimi pediatri. Staršem nudijo tudi podporo, da lažje redno spremljajo otrokovo uporabo naprav in dosledno izvajajo dogovore.

Prav tako nudijo brezplačno pomoč in podporo posameznikom z že zaznanimi težavami pri urejanju prekomerne uporabe ali zasvojenosti z digitalnimi tehnologijami v programih Digitalna dieta in Logout & Restart, v programu Logout & SpeakOut! pa niso pozabili na posameznike z izkušnjo žrtve spletnega nasilja in drugih tveganih spletnih vedenj.

Ne odlašajte in stopite v stik z njimi s pomočjo spodnjih kontaktov.

Logout Izola

Ljubljanska ulica 22

6310 Izola

Tel. št.: 064 236 516

E-naslov: janez.arh@logout.si

Spletna stran: www.logout.org

Povezane vsebine: