Opazovalec

4. marec 2021 | #MLADI

Ul Zorc Rupnik: Slovnica je čisto zares simpl

Slova

Eden izmed posnetkov s kanala Slova na izi, vir: Youtube
Kaj imajo skupnega vesoljci in slovenska slovnica? Če odgovora ne veste, vam toplo priporočamo obisk Yotube kanala Slova na izi in v trenutku vam bo vse jasno. Devetošolec Ul Zorc Rupnik vam bo namreč razkril, s kakšnimi težavami se soočajo današnji osnovnošolci pri učenju slovnice. Menda jim ni lahko. Snovi ne razumejo. In po mnenju mladeniča iz Borovnice so za to krivi avtorji slovnic, saj na bi jih napisali po vzoru, ki je blizu vesoljcem, ne pa ljudem.
Ker je Ul, tako kot večina mladih, vedno pripravljen nuditi pomoč, se je odločil vsem pokazati in dokazati, da je slovnica v resnici res izi. In uspelo mu je. Ne samo to, lahkotnost učenja je prenesel še na mato in anglo, v načrtu pa ima tudi druge predmete. Prepričan je namreč, da si s primernim načinom učenja lahko zapomnimo vse, in to za vedno.
Več o projektu Slova na izi pa v spodnjih vrsticah s simpatičnim Ulom.

Tvoja kariera youtuberja se je menda začela v času lanske karantene. Ti je bilo tako dolgčas oziroma kaj te je katapultiralo na svetovni splet med gejmerje, influenserje in druge ustvarjalce posnetkov?

Od nekdaj sem želel postati youtuber. Tako sva z mami med lansko karanteno, ko sem imel šolo od doma, prišla na zamisel, da bi lahko ustvarjal posnetke, na katerih bi razlagal slovenščino. Ona jo namreč zelo dobro obvlada, pa bi najprej razložila meni, jaz pa nato ostalim. Tako bi vsi lahko na izi način razumeli slovnico.

S Slovo na izi so se mi uresničile sanje, da postanem youtuber, predvsem pa sem vesel možnosti, da lahko pomagam sovrstnikom pri lažjem razumevanju slovnice.

Na svojem kanalu si izrazil sum, da so razlage v učbenikih spisali vesoljci, v resnici pa je slovnica res ’simpl’, praviš. Si se filmčkov o njej lotil s ciljem, da bi to ugotovili tudi drugi?

Ja, učbeniki so čisto zares takšni, kot da bi jih pisali vesoljci. Resda vsebujejo učno snov, ampak je ta napisana tako, da komaj sledimo zapisanemu, kaj šele, da bi razumeli, o čem teče beseda. Vem, težko je pisati za nas, otroke, najstnike, sploh ko moraš paziti na vse, izrazoslovje, slovnico, pravila itn., a mi smo tisti, ki moramo razumeti, kaj nam skušajo povedati s temi zapisi.

Slovnica je res, res, res simpl, sploh če se je naučiš na pravi način oziroma če snov ponavljaš na primeren način. Ravno to pa sem med drugim tudi dokazal s svojo Slovo na izi.

Kakšen je bil odziv na tvoje posnetke, si pričakoval takšnega?

Odziv je bil zares neverjeten, zelo, zelo sem vesel in navdušen, da so ljudje sprejeli moje videoposnetke, da sem jim lahko razložil stvari tako, da so jih razumeli, da so jih všečkali, pa da so se naročili na Youtube kanal Slova na izi. Celo spletna stran Slovenci v Angliji ga spremlja. Takšnega odziva res nisem pričakoval. Mislil sem, da ne bo nihče gledal, ker se snov nanaša na šolo.

Ta odziv pa hkrati dokazuje, da Youtube in podobne platforme niso namenjene samo videoigricam ali vlogerjem. Všeč mi je, da sem to dokazal.

Crkolina

Delovni list za učenje pisanja črk Črkolina, vir: osebni arhiv

Menda so te pohvalile tudi učiteljice slovenščine. So te mogoče vprašale, če lahko uporabijo kakšen tvoj trik pri svojih razlagah v šoli?

Res je, učiteljice slovenščine so me pohvalile, pa tudi kakšne druge. No, nekaterim ni bilo všeč moje govorjenje in afnanje, a meni se zdi pomembneje to, da vrstnikom razložim snov kot pa moja frizura in pačenje. Nobena me ni vprašala, če lahko uporabi kakšen trik, tako da ne vem, če jih uporabljajo, vem pa, da je že veliko učiteljic predlagalo moje videoposnetke svojim učencem kot pomoč pri učenju.

Zamisel za filmčke je dala mami, si ti potemtakem režiser in scenarist? Si si sam zamislil, kako boš predstavil posamezne vsebine?

Zamisel se je porodila obema, za prvi posnetek sva tako skupaj oblikovala scenarij, ki je bil nato posnet. Vmes pa sva skupaj naredila še napise na tablo, določila potek dogajanja, se pripravila, vse sem večkrat ponovil in na koncu sva skupaj tudi posnela. Torej, ona mi pri tem zelo, zelo pomaga. Pa seveda, če naredim katerokoli napako, me nanjo opozori, da potem filmček uredim tako, kot je treba. Zgodilo pa se je tudi, da sva spregledala kakšno neumnosti, pa je bilo treba filmček čez nekaj dni ponovno posneti.

Koliko ogledov si zabeležil do sedaj in koliko naročnikov ima kanal Slova na izi?

Do sedaj sem na kanalu Slova na izi zabeležil že več kot 136.000 ogledov, zato bi se spet rad zahvalil vsem, ki so si ogledali moje videoposnetke. Danes ima Slova na izi že več kot 1600 naročnikov, kar je prav tako resnično neverjetno. Vesel sem, da sem lahko dosegel toliko naročnikov, še bolj pa me veseli to, da so moje razlage lahko komu v pomoč. Ampak 136.000 ogledov ni kar tako, a ne!

Kako pogosto objavljaš filmčke, kje nastajajo in koliko časa ti posamezen vzame?

Filmčke snemam v svoji sobi, ker ima vrata, ki so prebarvana tako, da lahko nanje pišem s kredami. Prebarval jih je oči. Uporabljam luč, ki jo imam tukaj tudi sedaj med snemanjem tega intervjuja, pisarniško luč, s katero osvetlim tablo, da se bolje vidi na posnetkih, potem pa z mami narediva napise na tabli in posnamem. Vse skupaj običajno traja od pol do dve uri.

Ul pojasni, kje vejice ne pišemo. Vir: Youtube

Koliko filmčkov si že posnel in objavil in katero snov zajemajo?

Posnel sem že približno sto filmčkov, ne vem natančno, mogoče sem še kakšnega, obravnaval pa sem skoraj vso snov za osmi razred in zdaj začenjam za devetega. Ko bom snemal filmčke, bom snov hkrati ponavljal, da bo tudi meni v šoli šlo tako kot vedno – dobro. Na izi! (smeh)

V sklopu Slove na izi si si zamislil tudi posebno serijo z naslovom Črkolini. Komu je namenjena in kaj ponuja?

Serija Črkolini je namenjena prvošolčkom, da bi se učili črke abecede na najbolj izi način ter se obenem zabavali. Na začetku vsakega posnetka je pesmica, ki se začne z obravnavano črko, potem predstavim stvari, ki se prav tako začnejo s črko, o kateri teče beseda, na koncu pa pokažem še, kako se črko napiše. Črkolini so sicer učni listi na dveh straneh, pripravljeni za izpis na tiskalniku, ki jih pošljem vsem, ki zanje zaprosijo.

Za Slovo na izi si lansiral še Mato na izi, na začetku februarja pa še Anglo na izi. Imata podoben odziv?

Ja, veseli me, da je tudi Mata na izi tako dobro sprejeta, kot je bila njena predhodnica, sploh pa sem presenečen, saj sem pred nekaj dnevi zagnal nov kanal Angla na izi in je odziv prav tako neverjeten. Zelo sem vesel, da so ‘na izi’ kanali ljudem tako všeč.

Bodo sledili tudi ostali predmeti, ki se bodo združili v nekakšno Šolo na izi?

Ja, bodo. Naredil bom še Kemo na izi, mogoče še kakšen predmet. Ne vem, če bom naredil skupen kanal, najbrž ne, saj ima vsak kanal svojo snov. In ta snov ne bo razložena samo v smislu ’to krat to je to’ ali ’to plus to je to’, ampak na izi, z referenco, da lahko snov povežemo z nečim smešnim. Tako se je namreč najbolje in najlaže učiti, pa še zabavno je.

Na posnetkih deluješ zelo samozavestno, besede ti lepo tečejo. Trema ti očitno ne povzroča preglavic, pa tudi veščine nastopanja ti niso tuje?

Ne, niso mi tuje. Od šestega razreda nastopam, že v petem pa sem vodil zaključno prireditev ob odhodu s podružnične šole. Samozavesten sem predvsem zato, ker smo z dramskim krožkom že bili v dvoranah, kjer je bilo tudi 400 ali 300 ljudi. V Pionirskem domu v Ljubljani, na primer. Tam smo enkrat nastopili, ko je bila dvorana skoraj polna. No, takrat sem imel malo treme, ampak ker sem v redu izpeljal, se odtlej ne bojim več. Sploh pred kamero in niti v živo. Mogoče imam malo treme, vsekakor pa ne kot takrat, zato mi vse lepo teče.

Lahko pa se tudi pohvališ s svojim prvim avtorskim delom, čisto pravim učnim pripomočkom, brošuro SLOVA NA IZI. Kaj vse najdemo na kar 27 straneh in kje lahko brošuro kupimo?

Na 27 straneh je zajeta vsa snov za osmi razred osnovne šole, vse pa je predstavljeno na izi, tako kot v filmčku. Počasi bi sicer potrebovala posodobitev, saj je izšla že nekaj časa nazaj. Smo pa vsi skupaj, tako jaz kot moja starša, ponosni predvsem na to, da so na prvi strani navodila, kako naj se učimo. Kako se je najlaže in najbolje učiti. Na ta način si lahko prav vse zapomnite, morda celo do konca življenja. Brošuro lahko kupite pri založbi Smar-Team, ki jo imata v lasti moja starša.

Iz serije Črkolini, ko Ul predstavi črko ‘Č’. Vir: Youtube

Kaj si želiš doseči s svojim kanalom in filmčki? Slavo, bogastvo, prepoznavnost ali je tvoja motivacija predvsem pomoč drugim?

Vem, da bom prejemal denar od Youtuba in od prodaje brošur, a vse te filmčke snemam predvsem zato, da bom vsem v pomoč, da jim bo snov izi, da jim ne bo videti takšna, kot je v učbenikih – kot bi jo pisali vesoljci. Pa da bodo uporabili kakšne trike za učenje in imeli povezavo med nečim smešnim, zabavnim in snovjo. Vem, da sem to že nekajkrat povedal, a res si tako najlaže zapomnimo katerokoli snov in katerikoli predmet. Predvsem poskušam pomagati ostalim.

V prostem času menda najraje igraš igrice. Je torej snemati filmčke med igranjem igric, s čimer nekateri zelo dobro služijo, še vedno v načrtu?

Ja, mogoče bom celo naredil še en kanal, kjer bodo posnetki, na katerih igram videoigrice, a najbrž ne v kratkem. Nisem še prepričan, če bo dovolj časa, a če ga bom imel, se bom res potrudil, da ga naredim.

Že od lani nam preglavice povzroča korona, zaradi katere kar naenkrat niste več hodili v šolo. Kako je bilo v šoli od doma, bi takoj zamenjal ali si kaj pogrešal ’analogno’ šolo?

Predvsem sem pogrešal druženje s prijatelji med poukom in po njem, sicer pa mi je bila šola od doma prav fajn. Lahko sem se recimo kasneje zbujal, kar mi je bilo zelo všeč, sploh pa to, da sem si lahko snov razložil in ponavljal na svoj način. Pa tudi starša sta mi lahko pomagala, sam sem našel podatke na internetu in si tako več zapomnil. Če bi me zdaj vprašali o kakšni snovi iz šole od doma, bi zelo, zelo verjetno znal odgovoriti.

Korona vas je nato pospremila v novo šolsko leto in spremenila šolsko okolje, potem pa ste spet morali ostati doma. Kako nate vpliva to menjavanje šola v šoli/šola od doma?

Priznam, da mi je bolj všeč šola od doma, saj sem se vedno zelo dobro znašel za računalnikom, sploh pri delu za šolo, prav tako mi je veliko laže tipkati v word, kot pa pisati z roko. Raje bi imel šolo od doma, le – kot sem že rekel – pogrešam prijatelje in druženje nasploh. Najbolje bi bilo, če bi imeli šolo od doma, a bi se lahko tudi družili.

Te je kaj strah okužbe? Te je kaj strah okužbe?

Ja, me je, še bolj pa me je strah, da bi se okužili moji bližnji. Sam namreč sodim v skupino z najmanjšim številom okužb. Dedek in babica živita čisto blizu, pa tudi moja starša nista ravno v svojih najmlajših letih (smeh), bom raje tako povedal, da ne bosta jezna name. Veliko ljudi misli, da smo najstniki sebični, ampak večina nas ni. Če bi imeli možnost izbire, ali nositi masko ali ne, bi gotovo izbrali, da jo nosim, zato da bi zaščitili ne samo sebe, temveč tudi vse okrog. Ko smo odgovorni zase, smo odgovorni tudi za ostale.

Avtor: NF