Opazovalec

20. oktober 2022 | #GLASBA

Grega Habič Band izdal svoj osmi album

Alenka

Zasedba Grega Habič Band, foto: osebni arhiv

Z današnji dnem je glasbeni svet bogatejši za čisto nov album zasedbe GHB (Grega Habič Band). Osmi album skupine nosi naslov Never back down. Njegov izid so pospremili z dvema singloma, s katerima predstavljajo skladbi Art of isolation in Dance.

Zametki skupine z Jesenic so nastali davnega leta 2009, ko je kitarist Grega Habič izdal svoj prvi samostojni inštrumentalni album. Band se je naslednjih sedem plošč razvijal in nabiral kilometrino po slovenskih odrih, katerih vrhunec predstavlja koncert v ljubljanskih Križankah, kjer so nastopili kot predskupina legendarnim škotskim rockerjem Nazareth.

Avtor vseh skladb, ki so se znašle na sedmih albumih, je Grega Habič, za občasne izlete v vokalne vode pa so si omislili sodelovanje s pevcem Jessijem Adamsom. Skupino so zaznamovale občasne zamenjave članov, njena stalnica pa je poleg Grege bil basist Klemen Gasar. Glasba skupine je žanrsko močno razgibana, saj se spogleduje tako z metalom, rockom, kot tudi s fusionom in rapom.

Na albumu Never back down je v ospredju vokal. Štiri skladbe je odpel kar Grega sam, dve pa Blažka Udir. Grega je znova tudi avtor tako skladb kot besedil, velik ustvarjalni doprinos pa je albumu prispeval vsestranski bobnar Klemen Markelj, ki se je skupini pridružil na samem začetku snemanja nove plošče, oktobra 2021. Klemen se je izkazal tudi kot avtor, saj je prispeval skladbo Camel on the run.

Alenka

Naslovnica novega albuma, foto: osebni arhiv

Prvi singel, ki ga GHB predstavljajo, nosi naslov Art of isolation in govori o odtujenosti sodobne družbe ter občutkih, ki preplavljajo človeka ob spoznanju, da je navkljub neštetim digitalnim povezavam vedno bolj osamljen. Kot se spodobi, pa razglablja tudi o tem, kako biti kljub temu srečen, tako da si sam sebi dobra družba.

Skladba Art of isolation, vir: Youtube

Drugi singel, ki nosi naslov Dance, je skladba o nestrinjanju z vsiljevanjem podobe novega sveta po merilih svetovne elite oz. korporacij.

Skladba Dance, vir: Youtube

Avtor: Nataša Fajon

Povezane vsebine: