Opazovalec

8. maj 2022 | #DEDIŠČINA

Razstava, ki odstira mladostniška leta Giuseppeja Tartinija

Cesare

odprtje razstave v Pokrajinskem muzeju, foto: Nataša Fajon

V Pokrajinskem muzeju Koper je do julija na ogled razstava z naslovom Giuseppe Tartini med Piranom, Strunjanom in Koprom, ki sodi v sklop projekta Tartini 330 in odstira skladateljeva mladostniška leta, ki jih je preživel v rodni Istri. Na njej bodo obiskovalci skozi predstavitvene panoje, avdiovizualno gradivo, eksponate in skladateljeve predmete spoznali družino Tartini, vlogo očeta Giovannija Antonija, Giuseppejevo vzgojo v cerkvenih izobraževalnih ustanovah v Piranu ter kasneje v koprskem Collegio dei Nobili. Pri postavitvi razstave so združili moči skrbniki te pomembne istrske dediščine iz Pomorskega muzeja Piran, Središča Carlo Combi Koper in koprskega Pokrajinskega muzeja.

Koncert Il magnifico Tartini

Za uverturo v razstavo o najbolj prepoznavnem istrskem rojaku je mojstrsko poskrbel violinist Zdravko Pleše s programom, ki ga je poimenoval ‘Il magnifico Tartini’, v sklopu katerega je na izvirno skladateljevo violino zaigral tri njegove sonate.

‘V Tartinijevih delih se prepletajo številni odtenki, s katerimi veliki skladatelj zaobjame široko paleto čustev, ki so se skrivali v njegovi duši. Sam v njej vidim mojstrovo odprtost in bogato istrsko kulturo tistega časa,’ je svoje doživljanje Tartinijeve glasbe opisal Pleše.

Strasten preučevalec Tartinija je večer zaključil z bisom, v katerem je dvorano Pokrajinskega muzeja preplavila melodija, ki je spominjala na slovensko ljudsko pesem Čuk se je oženil.

Cesare

Pred razstavo smo prisluhnili Tartinijevim sonatam. Foto: Nataša Fajon

Tartini je rano mladost preživel v rodni Istri

V razstavnem prostoru v pritličju Pokrajinskega muzeja sta o razstavi spregovorila Kristjan Knez iz Skupnosti Italijanov Piran in Duška Žitko iz piranskega pomorskega muzeja.

‘Zelo sem vesela tega sodelovanja, saj smo pravzaprav na mah naredili to kratko razstavico, ki je, kot je rekel Kristjan, samo povzetek naših večjih raziskav in dogodkov,’ je dejala Duška Žitko.

Med razstavljenimi relikvijami so tudi posmrtna maska, pisalna miza, kovček za violino, rokopisi, pismo, ki ga je Tartini napisal učenki Maddaleni Lauri Lombardini in originalni kostumi iz filma Vražji Tartini, ki ga je za RTV Slovenija posnel režiser Tugo Štiglic in v katerem je Tartinija upodobil prav Zdravko Pleše.

Cesare

Najbolj dragocen predmet je mojstrova violina. Foto: Nataša Fajon

Razstava bo postavljena tudi v prestolnici

O Tartinijevih letih v domačem Piranu ni veliko znanega, a kot je dejal Kristjan Knez, je kasnejši učitelj narodov, kot so ga poimenovali v času, ko je v Padovi odprl svojo šolo, prva znanja pridobival v oratoriju očetov Filipinov v Piranu, šolanje pa je nadaljeval na Collegio dei Nobili v Kopru. Oče si je želel, da bi sin postal duhovnik, a svojeglavi Giuseppe ni izpolnil njegovih pričakovanj. Odhod v Padovo na študij prava je bil samo prvi korak na izbrani poti, ki ga je nato vodila vse do naziva ‘prva violina Evrope’.

‘Tartini je res veličasten, ni slučaj, da so ga oklicali za najpomembnejšega Istrana, ga postavili na oltar in proslavili. Zato je zelo nespametno, da ga tudi Slovenci ne čutimo za svojega in da Piran ne živi njegove zapuščine. Kot ste namreč slišali, je poznal in v svojo glasbo vključil skladbico Čuk se je oženil, ki je slovenska in slovanska melodija,’ je izpostavila Duška Žitko.

Razstava bo v Pokrajinskem muzeju na ogled do 1. julija, nato se 6. julija seli v Piran, kjer bo do 2. oktobra na ogled v Tartinijevi hiši, organizatorji pa se še posebej veselijo njene selitve v prestolnico, saj jo bodo med 5. oktobrom in 4. novembrom gostili na Ministrstvu za kulturo RS.

Avtor: Nataša Fajon

Povezane vsebine: