Opazovalec

5. julij 2021 | #RECENZIJA

Mi2: Bolj zreli, bolj nori in vse boljši in boljši

VHS

Naslovnica albuma Mi2, vir: FB Mi2
Založba: ZKP RTV SLO
Datum izida: 1. 4. 2021
Produkcija: Drago Popovič
Dolžina albuma: 45.12 min
Zvrst: Art Rock/Rock’N’Roll
Ocena: 10/10
Črno na belem je osmi studijski album sedaj že legendarne slovenske rock’n’roll in art rock formacije Mi2. Mi2, ki veljajo za eno najbolj priljubljenih slovenskih rock zasedb vseh časov, so dejansko že davno tega prerasli v obče ponarodeli bend, pravi vseljudski rock bend.
Da je skupina skozi čas na tleh Slovenije prerasla v nekakšne glasbene ikone, potrjuje tudi velik uspeh predhodnika Čista jeba, ki je izšel leta 2014 in se je prodal v zlati nakladi, bend pa je zanj prejel tudi zlato piščal za najboljši album leta.
Kaj je tako pečatnega pri Mi2, da odločno izstopajo v ligi rock zasedb Slovenije? Hja, marsikaj, a lahko bi se reklo, da gre prvenstveno kar za izjemno močno poezijo vselej iskrivega podajanja prodornih sporočil oziroma interpretacijo poezije skozi samo poanto rock’n’rolla.

Skupina je za nov album uradno prerasla v sekstet. V svoje vrste je sprejela dolgoletnega studijskega tovariša, ki jim je od nekdaj pomagal pri klaviaturah, to je fascinantnega Davorja Klariča. Naposled, bi rekel človek, je dodana pika na i. Njegova priključitev k Mi2 deluje tako naravno in samoumevno, kot je dihanje kisika. S Klaričem na krovu se odpira nov rang opcijskih podvigov poseganja po glasbenih manevrih, ki jih skupina še ni preizkušala, njegov delež pa je na zvoku novega albuma pečatno zaznaven. Več obrazov svoje pronicljive duhovitosti še posebej prikaže v skladbi Kakor nekoč, v buditeljski in pozitivni Le zaspi pa dodaja zvoke, ki jih pri Mi2 nismo ravno vajeni, a učinkujejo v vsem voljno in kompatibilno, bend pa je s tem dostavil nekaj novega. Čeprav je Davor že dolgo povezan s skupino, je njegova igrivost v šegavem podtikanju okrasnih vložkov opaznejša, bolj zaznavna, z zvokom novih Mi2 pa komunicira še bolj naravno.

Mi2 – Kakor nekoč, vir: Youtube

Sam zvok novega albuma kot celote nagovarja neverjetno polno, čokato, kontrastirano, grabežljivo in organsko. Produkcija je izjemna, zvočna slika kipi od briljantne tridimenzionalnosti. Bas noga je kontrastno poudarjena, ko razgibava fraze z zaporedjem muzikalnih linij, vseprisotna in ustvarja na albumu neverjeten »drive«. Kitarski »jangle« zvok je poudarjen in zveličan. Pravi primer vrhunskega artizma komponistične zrelosti, ki jo Mi2 dosegajo v letu 2021, sta v tem oziru skladbi Le zaspi in Kakor nekoč, kjer skupina posebej mojstrsko gradi in stopnjuje atmosfero v smeri od kitice proti refrenu. Potem je tu Midva (brez številke 2). Komad spisan nekako v stilu osemdesetih, ki bi se lahkoleta 1983/84 idejno izmuznil kakšnim U2, kjer pa Klaričev Hammond nagovarja, kot da bi ušel z albuma Who’s Next skupine The Who (1971). Premeteno.

Album Črno na belem je nastajal v premorih. Med letoma 2017 in 2021. To je le dokaz, da se fantom nikamor ni mudilo. K stvarem so pristopali takrat, ko je bil čas zrel zanje. Torej niso ničesar počeli na silo. Zato se pri Mi2 vse razvija zelo naravno in popolnoma iskreno. Črno na belem je album, ki te brezmejno dotakne. Album, ki poslušalca stre. Vedno znova in znova. In to v primeru Mi2 niti ni nič takšnega, česar že ne bi poznali od prej. So poeti, ki skozi melodijo in interpretacijo dodajo sporočilu tisti podaljšek, da te zgrabi in prebudi v tebi čustva, te premakne, gane. Glede na izjemne izkušnje ekipe in konkreten časovni interval sedmih let, v katerem se je album razvijal, je rezultat v celoti sijajen in art karizma te unikatne in edinstvene slovenske rock’n’roll skupine znova sije z vso intenziteto. Brez madeža. Enajst skladb je enajst zaključenih entitet z lastno glasbeno izkaznico, dosjejem, s svojo zgodbo.

Mi2 – Adam in Eva, vir: Youtube

Mi2 ostajajo družbeno kritični (s punk rock kopreno naježeno ščebetava Joj, joj, joj), šegavi, lucidni in zafrkljivi (spotakljivi kabaretni valcer Čavun, podprt s ‘honky tonk’ klavirjem, Adam in Eva, SKA funk eksplozivna Proklete vijolice, hardrockovsko “našusirana” Slepi šus, sklepna valcer polka Počasi Matilda), pa tudi mistični, posebej čutni in melanholični, nostalgični in koprneči (Kakor nekoč, Le zaspi, Lanski sneg, Midva). Točke so artistično izjemno močne in bodo skozi čas prerasle v zimzelene železnega repertoarja koncertnih nastopov. Vse dokler bo bend pisal tako pečatne točke, kot je brezmejno vnetljiva Proklete vijolice, bo ohranjal polnokrvni stik s psihološkim profilom teh Trubarjevih ‘mladih inu lepih Slovencev’. Vokalno-skladateljska naveza Kregar-Dirnbek ostaja neminljiva.

Črno na belem je fenomenalen nov album zasedbe Mi2. Nič mu ne moreš dodati, nič odvzeti. Popolno delo velike artistične estetike. Bolj zreli, bolj nori in vse boljši in boljši. Zgodba se ne ustavlja. Mi2 ostajajo v letu 2021 čvrsto osedlani v svojem glasbenem vizionarstvu in dostavljajo novo fascinantno glasbeno poglavje na svoji dolgi in vijugasti poti brezmejno prodornega in pečatnega rock’n’roll maševanja.

Seznam skladb:


1. Joj joj joj
2. Midva
3. Ljubezen na žlico
4. Proklete vijolice
5. Slepi šus
6. Lanski sneg
7. Kakor nekoč
8. Le zaspi
9. Čavun
10. Adam in Eva
11. Počasi Matilda

Zasedba:


Tone Kregar – vokal
Jernej Dirnbek – kitara, vokal
Egon Herman – kitara, spremljevalni vokal
Davor Klarič – klaviature, spremljevalni vokal
Robert Novak, bas kitara, spremljevalni vokal
Igor Orač Peter – bobni, spremljevalni vokal

Avtor: Aleš Podbrežnik

Prispevek je bil prvotno objavljen na portalu Rockline

Mi2 – Proklete vijolice, vir: Youtube
Mi2 – Joj joj joj, vir: Youtube